Novosti

Bosanskohercegovačke knjižnice zahvaljujući INTERA TP-u koračaju putem digitalizacije

Već tisućama godina knjižnice imaju poseban status u društvu te predstavljaju žarišta znanja na kojima od najranije dobi djeca razvijaju svoje sposobnosti prikupljanja informacija.
Kako bi doprinio tom procesu, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz financijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt „Digitalni građanin“ čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.
Knjižnice kao centri digitalnih kompetencija
Kroz ovaj projekt, 20 knjižnica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čiji je pregled moguće vidjeti ovdje, postat će centrima digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikroračunala - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta, dok će u drugoj fazi nekima od njih biti donirani i 3D printeri.
Knjižnice uključene u projekt će spomenutu tehnologiju dobiti na korištenje, a knjižničari će na in-house edukacijama u Zenici (23.01.2019.) i Mostaru (24.01.2019.) naučiti kako koristiti micro:bitove te kako stečena znanja primijeniti na stvaranju vlastitih kreativnih projekata s ciljem dodatnog obrazovanja svojih korisnika.
Razvijanje vještina na jednostavan i zabavan način
Zahvaljujući projektu „Digitalni građanin“ korisnici knjižnica će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te sudjelujući na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.
Kroz implementirane aktivnosti, na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu.