Novosti

Connecto 2020 opravdao očekivanja više od 300 sudionika

Povezati bosanskohercegovačku dijasporu s lokalnim poduzetnicima te im olakšati proces internacionalizacije, ali i povećati ulaganja u Bosnu i Hercegovinu ključni su razlozi zbog kojih je INTERA Tehnološki Park ponovno organizirao Connecto 2020, prvi internacionalni online B2B događaj u Bosni i Hercegovini! Važnost povezivanja ove godine je još i jača uzimajući u obzir izazove koje je pandemija koronavirusa stavila pred lokalno i svjetsko gospodarstvo. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, ovogodišnje izdanje konferencije Connecto premješteno je u online svijet omogućavajući sudionicima, bez obzira na njihovu geografsku lokaciju, povezivanje i sudjelovanje u jedinstvenom događaju sastavljenom od konferencije i B2B sastanaka.
Dijaspora kao jedna od najvećih snaga Bosne i Hercegovine
Jednodnevna online konferencija otvorena je pozdravnim govorom gospodina Vedrana Šimunovića, izvršnog direktora INTERA Tehnološkog Parka koji je istaknuo ponos realizacijom i odazivom sudionika iz više od 25 zemalja svijeta na događaj koji doprinosi ostvarenju cjelokupne vizije INTERA Tehnološkog Parka koja se ogleda u unapređenju lokalnog poslovnog okruženja. Uvodnim obraćanjima gospođe Karin Rau, voditeljice GIZ-ovog projekta „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH“, gospodina Erica Nelsona, Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te gospodina Tomislava Ruka, člana Uprave i izvršnog direktora za marketing, prodaju i korisničku podršku u HT Eronetu, istaknuta je važnost poznavanja svoje domovine i njezinog potencijala od strane dijaspore, ali i značaj dijaspore za razvoj i budućnost Bosne i Hercegovine.
Uvodno predavanje održao je gospodin Armin Alijagić, predsjednik Naša perspektiva Group, koji je iznio statističke podatke o bosanskohercegovačkoj dijaspori, ali pozitivne prakse iz svijeta u kojima Bosna i Hercegovina i dijaspora mogu pronaći motiv i primjere koji se mogu primijeniti i u vlastitom povezivanju.
Konferencija je nastavljena panel diskusijom koja je okupila bosanskohercegovačke poduzetnike koji su s moderatorom Borisom Čerkučem podijelili iskustvo građenja poslovnog puta u inozemstvu i povratka u domovinu. Gospodin Muris Obarčanin iz poduzeća MDG International d.o.o. istaknuo je da je želja za povratkom u njegovom slučaju bila ključni pokretač uspostavljanja poduzeća u rodnom kraju stavljajući naglasak na kvalitetnu radnu snagu kao komparativnu prednost Bosne i Hercegovine. Gospođa Vernisa Rejhan Ićindić, predsjednica Odbora direktora Švedske trgovinske komore u Bosni i Hercegovini, u razgovoru s moderatorom naglasila je potrebu za sustavnom podrškom, ali i pozitivan trend mijenjanja poimanja pojma dijaspore u javnosti. Smatra da se u dijaspori krije novčani i intektualni kapital s izgrađenim sustavom vrijednosti i umrežavanja koji je potrebno iskoristiti. Gospodin Sandro Slijepčević iz poduzeća Western Balkans Business Group jasno je istaknuo korake koje je potrebno poduzeti za privlačenje investitora, za početak bosanskohercegovačke dijaspore, a potom i stranih ulagača. Posljednji panelist, gospodin Marin Mamuza iz agencije Continental Advenure, svojim je primjerom pokazao kako povezati dijasporu te privući strane investitore i zadobiti njihovo povjerenje.
Kroz razgovor s gospođom Sanjom Savić, moderator konferencije je saznao kako se mogu povezati državljani Bosne i Hercegovini, koji svoj poslovni put grade u Sjedinjenim Američkim Državama, sa svojom domovinom te kako se njihovim nastojanjima mogu realizirati različiti projekti koji pomažu premostiti jaz i ubrzati društvenu i poduzetničku interakciju između domovine i dijaspore.
Program konferencije upotpunile su i prezentacije USAID-ovog projekta Diaspora Invest te GIZ-ovog programa develoPPP.de čiji je fokus upravo na mogućnostima podrške poslovne suradnje. Konferencija je završena izlaganjem gospođe Aide Ibričević koja se osvrnula na prepreke, strategije i uspješnost dobrovoljne povratne migracije u Bosnu i Hercegovinu.
B2B sastanci kao alat povezivanja
Kao važan segment događaja INTERA Tehnološki Park, u suradnji sa suorganizatorima i partnerima te uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN), u nastavku programa organizira online B2B sastanke koji sudionicima pružaju mogućnosti da na najefektivniji način identificiraju poslovne partnere, klijente i/ili dobavljače. Njih više od 300 iz više od 25 zemalja svijeta tijekom tri dana imaju priliku susresti se s potencijalnim partnerima, suradnicima i klijentima iz cijelog svijeta ostvarujući prve kontakte te stvarajući temelje za izlazak na nova tržišta.
Ovogodišnje izdanje konferencije i B2B sastanaka INTERA Tehnološki Park organizira uz financijsku podršku HT Eroneta i Hrvatske pošte Mostar te pokroviteljstva Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Grada Mostara, GIZ-a kroz projekt „Inovacija i digitalizacija u MSP“ u BiH i USAID-a kroz projekt „Diaspora Invest“.