Novosti

Inovativnim poduzećima ponovno dostupna besprovatna sredstva kroz Challenge fond

Imati inovativnu poslovnu ideju ponekad nije dovoljno za uspjeh ukoliko poduzeće nema pristup financijama kojima može podržati razvoj iste. Taj izazov zrela i startup poduzeća mogu prevladati kroz pristup bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 750.000 EUR osiguranom kroz Challenge fond u okviru kojeg je otvoren peti javni poziv za dodjelu sredstava.
Ovaj fond je namijenjen zrelim poduzećima s područja Bosne i Hercegovine i Švedske te startupima s inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Za potencijalne korisnike iz kategorije startupa, koji su registrirani najmanje 6 mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih poduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR. Aplikanti moraju osigurati minimalno vlastito sufinanciranje od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Projekti, čija implementacija ne smije trajati duže od 12 mjeseci, bit će ocijenjeni u skladu s tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje te društvena korist.
Sva zainteresirana poduzeća, koja ispunjavaju kriterije poziva, mogu se prijaviti do 24.3.2020. godine do 16h putem elektronske forme koju je moguće pronaći na www.c2c.ba.
Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change - C2C koji financijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (РАРС). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.