Novosti

Izabrani najbolji mentori u Bosni i Hercegovini: Naš Goran Dodig osvojio prvo mjesto

Dobiti savjet vanjskog stručnjaka kako poboljšati poslovanje, često je presudan trenutak u životnom ciklusu poduzeća. Steći kvalitetan uvid u trenutno stanje, identificirati ključne probleme i izazove te predložiti akcijski plan zadaci su koji se stavljaju pred mentore. Mentoriranje je sveobuhvatan i relativno dug proces podrške poduzećima koja se nalaze u presudnom trenutku za razvoj ili opstanak. Značaj ovog procesa sve je više prepoznat u javnosti, a Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u suradnji s Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju (JICA) već tri godine provodi besplatne usluge mentoriranja za poduzeća iz Federacije BiH.
Dijelom ove priče u 2018. i 2019. godini su bili predstavnici i INTERA Tehnološkog Parka, Vedran Šimunović, izvršni direktor, i Goran Dodig, voditelj financija i poslovnog konzaltinga. Oni su u proteklom periodu, uz još 23 mentora, kroz kontinuiran rad s konzultantima iz agencije JICA prošli niz obuka te stečeno znanje primijenili u izravnom kontaktu s odgovornim osobama poduzeća kojima su bili mentori. Kako bi se prigodno obilježio doprinos razvoju poduzeća u Federaciji BiH, u četvrtak, 4.7.2019. godine u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) upriličena je svečana dodjela certifikata najboljim mentorima za 2018./2019. godinu. Događaj, koji su otvorili Sead Džiho, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, i Kiyotaka Tanaka, prvi tajnik Veleposlanstva Japana u Bosni i Hercegovini, poslužio je kao izvrsna prilika za prezentaciju projekata na kojima su mentori radili. Zajedničkim glasanjem mentori su izabrali najbolje među sobom te prvo mjesto dodijelili našem Goranu Dodigu i Maji Lukić Grabovac iz agencije SERDA te drugo Ismaru Alagiću iz Agencije za razvoj općine Tešanj (TRA).
Ovaj događaj bio je izvrsna prilika i da Masashi Yamanaka, JICA konzultant iz Japana, predstavi rezultate terenskog istraživanja o zadovoljstvu korisnika mentoringom u 2018. godini koje je pokazalo da je ukupno zadovoljstvo korisnika u zemljama Zapadnog Balkana 4,2 od 5, što je prilično visoka ocjena prema iskustvu JICA.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta otvorilo je novi Javni poziv za “Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede”. Usluga mentoringa je besplatna za poduzeća koja do 30.8.2019. godine podnesu neophodnu dokumentaciju, a Ministarstvo je za ovaj projekat osiguralo sredstva u vrijednosti od 50.000 KM. Svi zainteresirani sve detalje mogu pronaći na službenoj stranici Ministarstva.