Novosti

Kick-off sastankom i konferencijom u Banja Luci započela implementacija projekta VIRAL

Kako primijeniti ICT tehnologije u različitim područjima i sektorima izazov je na koji kroz različite aktivnosti, od svog osnivanja, odgovara INTERA Tehnološki Park. Nizom implementaranih projekata, INTERA TP je realizirao aktivnosti vezane uz ovu tematiku omogućavajući ključnim akterima olakšano poslovanje neovisno iz kojeg sektora dolaze.
Nastavljajući svoj angažman u ovom području, INTERA Tehnološki Park započeo je implementaciju projekta Vitalising ICT Relevance in agricultural learning – VIRAL financiranog sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program. Početak implementacije projekta, koji će doprinijeti jačanju suradnje fakulteta i poslovnog sektora kroz upotrebu ICT rješenja u agrarnim zajednicama u zemljama Zapadnog Balkana, označen je kick-off sastankom na kojem su prisustvovali predstavnici projektnih partnera iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Nizozemske i Rumunjske. Na dvodnevnom sastanku, održanom sredinom ovog tjedna u Banja Luci, tim, koji će biti zadužen za provedbu projektnih aktivnosti, razgovarao je o temeljnim načelima programa u okviru kojeg se projekt provodi, pravilima izvještavanja, ali i radnim paketima i aktivnostima koje će se implementirati u sljedeće tri godine. INTERA Tehnološki Park, zajedno s partnerima, bit će zadužen za provedbu radnog paketa vezanog uz razvoj studentskog natjecanja i hackathona koji će poslužiti kao temelj za povezivanje akademskog i poslovnog sektora, razvoj znanja i vještina studenata u dijelu razvoja poslovnih ideja temeljenih na znanstvenim istraživanjima i primjeni ICT rješenja u sektoru poljoprivrede. U nastavku kick-off sastanka, na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 23.1.2020. godine održana je i uvodna konferencija na kojoj su vodeći regionalni stručnjaci predstavili pregled stanja IT i poljoprivrednog sektora te rezultate različitih istraživanja.
Važno je istaknuti da je voditelj projekta VIRAL Univerzitet u Banja Luci, a osim INTERA Tehnološkog Parka, projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.