Novosti

Održana predavanja na temu sigurnosti djece na Internetu

U okviru projekta podržanog od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, u Centru za tehničku kulturu Mostar (CTK) održan je niz radionica iz informatike s posebnim naglaskom na temu sigurnosti djece i mladih na Internetu. Radionice su se održavale u razdoblju listopad-prosinac ove godine i na njima je sudjelovalo preko 300 mladih iz cijele Hercegovine.
Eksplozija informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) otvorila je bez presedana mogućnost djeci i mladima da komuniciraju, druže se, dijele, uče, pristupaju informacijama i izražavaju svoje mišljenje o stvarima koje utječu na njihov život i njihove zajednice, dok se istovremeno nameću značajni izazovi za sigurnost djece. U svijetu u kojem Internet prožima gotovo sve aspekte života, održavanje mladih korisnika na mreži postalo je sve hitnije pitanje.
U tom smislu, posebna agencija Ujedinjenih nacija pod nazivom Međunarodna unija za telekomunikacije izradila je niz smjernica i materijala koji imaju za cilj pomoći djeci i mladima da se snađu i očuvaju svoju sigurnost prilikom korištenja svih digitalnih sadržaja i kanala komunikacije. Materijali su promovirani i lokalizirani u BiH od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a uz dodatne prilagodbe za online format radionica je obavio tim Centra za tehničku kulturu upravo u okviru gore navedenog projekta.
Na zabavan i slikovit način, i kroz glavnog lika slikovnice koji se zove Sango, materijali pružaju smjernice i uvide, kako djeci, tako i roditeljima i prosvjetnim radnicima kako zaštiti mlade na Internetu i digitalnim kanalima komuniciranja općenito.
Svi navedeni materijali su dostupni na sljedećem linku.