Novosti

Pregled 2020. godine: Godina puna iznenađenja, ali i dobrih rezultata

Svake godine tim INTERA Tehnološkog Parka pripremi kratki pregled svega učinjenog, a ako se na trenutak osvrnemo i na prošlogodišnji tekst, sjetit ćemo se da smo obećali uzbudljivu 2020. godinu. Kada smo to napisali, ni slutili nismo da će ovo biti godina u kojoj ćemo se i sami, zajedno s ostatkom svijeta, pronaći u novoj situaciji, okruženi novim prioritetima i ograničeni nekim, početkom godine, neobičnim mjerama. Ipak, s podvlačenjem crte na kraju 2020. godine ostaje osjećaj ponosa potaknut činjenicom da smo, unatoč svemu neplaniranome što je sa sobom donijela globalna pandemija, nastavili raditi na svojim ciljevima i unaprjeđivati naše okruženje.
Unatoč izazovima s kojima smo se svi suočili, i ovu je godinu obilježila implementacija niza projekata fokusiranih na razvoj i jačanje lokalnog i regionalnog gospodarstva. Bila je ovo godina u kojoj smo započeli provedbu projekta 2CODE, sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, kroz koji smo ponovno korisnicima Code Hub-a Mostar omogućili besplatno korištenje coworking prostora. Kroz isti projekt, između ostalog, intenzivno smo radili na razvoju mentorske platforme koja će svim startupima omogućiti podršku iskusnih regionalnih mentora, ali i na uspostavi FabLab-a, mjesta koje će u budućnosti poticati inovativnost i kreativnost naših korisnika. Godinu je obilježio i početak implementacije projekta CROWN, sufinanciranog kroz isti program Europske unije, kroz koji je u posljednjim mjesecima omogućeno mladim ljudima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine da testiraju svoje poduzetničke potencijale, a u nastavku će imati priliku raditi na razvoju vlastitih poslovnih ideja. Kroz projekt je razvijena i interaktivna platforma, vrijedan alat koji regionalnim startupima omogućava pristup ključnim informacijama i resursima. Završena je implementacija projekta RMPPI, sufinanciranog kroz isti program kao prethodna dva projekta, koji je omogućio postavljanje modela hibridnih mikro-energetskih modula (sunce-vjetar) na javne zgrade. Kada pričamo o projektima, ne smijemo propustiti navesti projekte FREECO i www.women implementirane uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država kroz koje je naglasak stavljen na organizaciju niza višednevnih radionica iz različitih područja, ali i prve Freelancing & Coworking konferencije u Mostaru. Godinu je obilježio i niz edukacija iz područja medijske i digitalne pismenosti te online omladinski kampovi organizirani kroz projekt Youth Media Hub, podržan kroz program Dijalog za budućnost, koji su rezultirali nizom medijskih sadržaja iza kojih stoje mladi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nastavljena je implementacija projekta Europska poduzetnička mreža, ali je i započela implementacija projekata Boosting competitiveness of wood processing sector in Herzegovina i EXPO-CERTinno koji naglasak stavljaju na internacionalizaciju lokalnih poduzeća. Ne smijemo zaboraviti ni projekte KnowHub i VIRAL, implementirane kroz Erasmus+ program Europske unije koji su fokusirani na povezivanje akademske zajednice i privatnog sektora. Proveden je niz aktivnosti i kroz projekte implementirane uz podršku programa Meet and Code, Švicarskog poduzetničkog programa, USAID-ovog programa Workforce and Higher Access to Markets Activity, Western Balkans Fund-a, Federalnog zavoda za zapošljavanje i mnogih drugih bez čije podrške ne bismo mogli svojim korisnicima pružiti sve mogućnosti koje iz godine u godinu nudimo.
Unatoč izazovima prouzrokovanim globalnom pandemijom, i ljeto 2020. godine je proteklo u znaku jedinstvenog događaja Connecto 2020 koji je i ove godine,u nešto drugačijem, ovaj put online formatu, okupio više od 300 sudionika konferencije i B2B sastanaka iz svih dijelova svijeta.
Kada se osvrnemo na 2020. godinu, važno je istaknuti niz obuka organiziranih kroz naš Centar za obuke koji je i ove godine pružio korisnicima ključne vještine potrebne za tržište rada. Intenzivne obuke iz područja grafičkog dizajna, UI/UX dizajna, 3D modeliranja, CNC tehnologija, Microsoft Excela i drugih svim polaznicima su omogućili stjecanje znanja primjenjivih na radnom mjestu i iznimno važnih za razvoj profesionalnih karijera. Već sada Centar za obuke radi na uvođenju noviteta u programe, kreirajući niz novih obuka koje će privući nove polaznike, ali i nadopuniti znanja prethodnih. I sljedeću godinu će obilježiti širok spektar obuka i mogućnosti za profesionalni razvoj pojedinca zadržavajući kvalitetu prepoznatu u regiji.
U susret svom desetom rođendanu, koji nas očekuje u 2021. godini, INTERA Tehnološki Park ide pun uvjerenja da će i sljedeće godina svojim korisnicima pružiti sve potrebne alate za razvoj njihovih ideja i karijera. Do tada, svim svojim partnerima, suradnicima, klijentima i korisnicima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu!