Novosti

Radionica u Nikšiću – Znanjima i iskustvima vodećih crnogorskih stručnjaka okončan projekt FY4ICT

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, krajem prošlog tjedna, održana je i posljednja aktivnost u sklopu projekta “Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT”. Riječ je o dvodnevnoj radionici „Building eLeadership and eSkills“ i konferenciji Go Digital!, aktivnostima koje su ponovno okupile četrdeset mladih djevojaka iz Mostara, Banja Luke, Nikšića i Budve.
Tijekom radionice, djevojke su od uspješnih predstavnika poduzetničkog svijeta imale priliku učiti o zaštiti poslovne ideje, odnosno o konceptu intelektualnog vlasništva te na koji način postaviti crowdfunding kampanju i dovesti je, u konačnici, do uspjeha. Također, predstavljeni su im načini izgradnje poduzetničke karijere u digitalnom svijetu i izrada profesionalnog LinkedIn profila.
Vrhunac radionice bila je konferencija Go Digital! u okviru koje je organizirana panel diskusija s predstavnicama ICT svijeta iz Crne Gore. Pet uspješnih žena, koje već godinama grade karijeru u ICT sektoru, ispričale su svoje priče, kako su zaobišle prepreke koje su im se našle na putu te kako su postigle to što imaju danas. U završnom dijelu konferencije djevojke su pred članicama žirija predstavile svoje poslovne ideje koje su započele razvijati tijekom razmjene u Bugarskoj te su sada imale priliku prezentirati unaprijeđenu verziju. Pobjednička ideja, ovoga puta, je bila LIVEabetes - besplatna aplikacija za pomoć osobama oboljelima od dijabetesa. Nagradu za pobjednički tim osigurala je ITAcademy, a djevojke su dobile priliku besplatno pohađati dvomjesečne tečajeve iz područja grafičkog dizajna, a svim ostalim sudionicama dodijeljene su utješne nagrade.
Ovaj projekt provodi se u sklopu programa Erasmus+ i financiran je sredstvima Europske unije. INTERA Tehnološki Park ovaj projekt implementira u suradnji s Institutom savremenih tehnologija iz Podgorice, Općinom Budva, Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, Inovacionim centrom Banja Luka, Institutom za razvoj znanja i poduzetništva Vedoma iz Slovenije i Bulgarian Centre of Women in Technology iz Bugarske.