Novosti

Započela implementacija projekta D4STARTUPS

Kada je riječ o startupima, prvim koracima u svijetu poduzetništva i razvoju IT sektora, INTERA Tehnološki Park igra jednu od glavnih uloga u Hercegovini. Svojim svakodnevnim aktivnostima pruža podršku mladim poduzetnicima, a svakim novim projektom stvara povoljnije okruženje za razvoj startup scene. Nastavljajući koračati ka svom cilju, INTERA Tehnološki Park je početkom godine započeo implementaciju aktivnosti „Dijaspora za startupe“ (D4STARTUPS) koja se implementira u okviru projekta „Dijaspora za razvoj (D4D)“ koji je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.
Projekt D4STARTUPS će stvoriti preduvjete za dugoročniju i intenzivniju suradnju dijaspore i domaćih startup poduzeća kao i postojećih privrednih subjekata čime će se doprinijeti gospodarskom razvoju Bosne i Hercegovine. Na jedinstven će se način povezati mladi ljudi koji posjeduju znanja u području informacijskih tehnologija, uspješna poduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i metalne industrije s mentorima koji su svoje bogato iskustvo stjecali radeći na domaćem i inozemnom tržištu.
Kroz projekt će se u Mostaru na proljeće organizirati hackathon na kojem će timovi primjenom suvremenih tehnologija rješavati stvarne probleme s kojima se susreću poduzeća uključena u projekt. Uslijedit će intenzivan edukativni program kroz koji će timovi nastaviti razvijati IT rješenja za probleme iskazane od strane poduzeća, uz značajnu mentorsku podršku iskusnih stručnjaka iz dijaspore. U nastavku programa, u drugoj polovini godine, najbolji timovi bit će podržani značajnim bespovratnim sredstvima, koja će im olakšati prve godine poslovanja, uz uvjet da su već registrirana startup poduzeća ne starija od 3 godine ili se tijekom programa registriraju.
Prve aktivnosti u okviru projekta D4STARTUPS su već u fazi implementacije najavljujući iznimno zanimljiv i uzbudljiv period pred nama. Pratite nas, uskoro donosimo više detalja!