Novosti

U tijeku implementacija novih aktivnosti u okviru projekta VIRAL

U periodu kada su pojedinci tjednima bili primorani ostati doma, a poduzeća i organizacije svoje poslovanje digitalizirati, ICT rješenja pokazala su se ključnim faktorima prilagodbe u gotovo svim sektorima. Poljoprivredni sektor nije izuzetak, a aktivnosti koje provode partneri na projektu VIRAL, financiranom sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, dodatno doprinose jačanju suradnje fakulteta i poslovnog sektora kroz upotrebu ICT rješenja u agrarnim zajednicama u zemljama Zapadnog Balkana.
Projektni partneri trenutno rade na implementaciji aktivnosti u okviru prvog radnog paketa kroz koje se provodi istraživanje među poljoprivrednim proizvođačima s ciljem analize stupnja korištenja ICT rješenja u procesu poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali i zemljama članicama Europske Unije – Nizozemskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. Rezultati istraživanja će ukazati na potrebu uporabe ICT rješenja u proizvodnom procesu kako bi se taj proces unaprijedio i učinio efikasnijim, a proizvođačima olakšalo usvajanje znanja i vještina koje im mogu pomoći u daljnjem profesionalnom angažmanu. Istraživanje je moguće pronaći na linku, a analizom pristiglih odgovora kreirat će se temelji za nastavak rada na implementaciji projekta.
Voditelj projekta VIRAL je Univerzitet u Banja Luci, a osim INTERA Tehnološkog Parka, projekt provode Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.